Dobrodelni koncert Od orglic do ustne harmonike

Tekst in foto: Stanislav Kostanjevec

Klub HALONGA, klub svetovalcev in strokovnih sodelavcev v Cirkulanah že vrsto let uspešno deluje in dokazuje, da se je s svojo dejavnostjo dodobra umestil v kraj in skupnost v kateri deluje. Tako so člani kulturno umetniške sekcije kluba tudi letos, 20. maja, v večnamenski dvorani v Cirkulanah pripravili in izvedli že tretji dobrodelni koncert „Od orglic do ustne harmonike“, za pomoč talentom iz Haloz, katerega idejni vodja je Stanislav Golc.

Na binkoštno nedeljo se je v stari večnamenski dvorani v Cirkulanah zvrstilo preko 60 glasbenikov, ki so se predstavili številni publiki in vsi po vrsti za svoje nastope poželi bučne aplavze.Na letošnjem koncertu so nastopili: godalni duo Mateja&Nuša Cirkulane, Klapa LentHotinja vas,  ljudski godec Anton MercVidem pri Ptuju,  „Mi trije“ Daniel Polajžer KD Cirkulane ter Sabina in Kristjan iz FK Rožmarin Dolena;  Halonga POTEPUHI Cirkulane,  Veseli BELANI Cirkulane,  vokalna skupina Leskovčanke Zg.Leskovec,  LOŠKE ORGLICE Škofja Loka,  ljudske pevke Sestre KOPINSKE KD Cirkulane,  Ljudski godci Videm, MoPZ TALUM Kidričevo in Tamburaška skupina DUPLJAKiz Fare v Kostelu.

Koncert je bil presežek tako po številu nastopajočih, kakor po številu poslušalcev, ki so svoje navdušenje nad nastopi  kazali z bučnimi aplavzi. Koncert je povezovala Nada Polajžer, med pavzami pa ga je s hudomušnimi vložki prijetno popestrila priljubljena dramska igralka iz KD Cirkulane Anica Černivec v vlogi Micike. Prav zaradi velikega števila nastopajočih in pričakovanega števila obiskovalcev so se kljub prijazni ponudbi župnika Emila Dreva, letos morali odpovedati izvedbi koncerta v cerkvici Sv. Katarine v Cirkulanah.

Projekt Od orglic do ustne harmonike temelji na pomenu ohranjanja naše kulturne dediščine skozi glasbo in povezovanju glasbe in ustvarjalcev. Z njim na eni strani poskušajo poživeti zaspano zabavno in družabno življenje, hkrati pa opozoriti, da so kljub relativno ugodnim ekonomskim in socialnim razmeram v družbi, med nami tudi posamezni talenti, ki zaradi skromnih finančnih zmožnosti svojega potenciala ne morejo izkoristiti in svojega talenta ne morejo izpiliti tako, kot bi lahko.

Ostanek dohodka od prireditve bodo zato nakazali v posebni sklad za pomoč talentom in ga predvidoma jeseni po določilih internega Pravilnika o pomoči talentom iz Haloz namenili zainteresiranim talentom. Vklubu namreč menijo, da kolikor želimo na področju odnosa domačih, lokalnih ustvarjalcev do glasbe karkoli premakniti v pozitivno smer, moramo tudi sami nekaj storiti.

Vsem nastopajočim in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni realizaciji prireditve se iskreno zahvaljujejo. Za organizacijo in izvedbo tega projekta je potrebno še posebej izpostaviti neumornega Danijela Polajžerja, ki s svojimi vsestranskimi talenti in živahnostjo na mnogih, zlasti kulturnih področjih aktivno deluje in k aktivnemu delu spodbuja vse člane kluba, svoje bližnje, znance in prijatelje.

Z veseljem in s ponosom sporočajo, da je bila naša „Instrumentalno vokalna skupina HALONGA“na podlagi razpisa  Asociacije ART Vivendi in Občine OHRID,  tudi letos izbrana in selekcionirana na petdnevni kulturni festival „Slovenija na Ohridu 2018“, ki bo potekal od 23. do 27.junija na Ohridu v Makedoniji. V kulturno umetniški sekciji že potekajo intenzivne priprave za udeležbo na tem tradicionalnem festivalu. Kakor lani, se bodo tudi letos predstavili z izvirnim haloškim kulturnim izročilom. Pri pripravah so jim v veliko pomoč tudi Občina Cirkulane in Občina Videm pri Ptuju, ter številne druge institucije in posamezniki.

 

Leave a Comment